Правове регулювання господарської діяльності фізичних осоіб – підприємців в україні
27

- вести облік результатів своєї підприємницької діяльності відповідно до вимог законодавства;

- своєчасно надавати податковим органам декларації про доходи, інші необхідні відомості для нарахування податків та інших обов’язкових платежів; сплачувати податки та інші обов’язкові платежі в порядку і в розмірах, встановлених за­коном.

Громадянин-підприємець зобов’язаний також додержуватися вимог, передбачених ст. 46 (щодо забезпечення соціальних гарантій найманих працівників) і 49 (не завдавати шкоди довкіллю, не порушувати права і інтереси громадян тощо) ГК України, а також іншими законодавчими актами, і несе майнову та іншу встановлену законом відповідальність за завдані ним шкоду і збитки.

Спори за участю фізичної особи-підприємця підвідомчі господарським судам (ст. 1 Господарського процесуального кодексу України). Відповідно, якщо державна реєстрація фізичної особи як підприємця відсутня, спори за участю таких осіб, у тому числі пов’язані зі здійсненням ними підприємницької діяльності, підвідомчі судам загальної юрисдикції.

Фізична особа-підприємець може бути визнаний судом банкрутом відповідно до положень ГК України та ст. 1 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Підприємницька діяльність суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи є найзручнішим способом провадження бізнесу на початковому етапі. Це не потребує складання статуту або засновницького договору, не потребує формування статутного капіталу, а отже й великого початкового капіталу. Не потрібно мати окрему юридичну адресу (місцезнаходження), оскільки адресою суб’єкта підприємницької діяльності буде домашня адреса підприємця. Не обов’язково відкривати рахунок у банку і виготовляти печатку: підприємець може зробити це за власним бажанням