Правове регулювання господарської діяльності фізичних осоіб – підприємців в україні
93

15. Доцільним вважаємо закріплення положень, що сприятимуть вдосконаленню правового режиму майна приватного підприємця та забезпечуватимуть захист його майнових прав та інтересів:

- обов’язкове страхування майнової відповідальності фізичної особи – підприємця за зобов’язаннями, пов’язаними зі здійсненням ним підприємницької діяльності;

- рекомендацію укладення між приватним підприємцем та іншим з подружжя шлюбного контракту або договору використання подружнього майна.

16. Зважаючи на суттєві позитивні зрушення у правовому регулювання діяльності фізичних осіб –підприємців  на теоретичному та практичному рівнях проте залишилося чимало не вирішених питань, серед яких маємо виділити наступні: забезпечення малому та середньому підприємцю ресурсу для розвитку; зменшення тиску на підприємців; розчищення банківського поля; - забезпечення захисту обігових коштів малого та середнього бізнесу; зменшення адміністративного навантаження; зниження корупційних ризиків у існуючих процедурах; скорочення термінів надання адміністративних послуг.

17. Необхідно зауважити, що норми щодо досліджуваного питання викладені у ЦК України є недостатньо повними, а у ГК України відсутнє правове регулювання діяльності фізичних осіб – підприємців, що не відповідає науковим та практичним потребам. Вважаємо, що усунути вказані недоліки можливо шляхом прийняття спеціального концептуального закону, який би закріплював загальні та спеціальні норми щодо правового регулювання діяльності фізичних осіб – підприємців. Розробка і прийняття спеціального закону дали б можливість створити повну, логічно і юридично виважену систему господарсько-правових норм, які мають забезпечити реалізацію конституційного права фізичної особи на заняття підприємницькою діяльністю.