Договір підряду
21

  1.3. Кошторис

Ціна у договорі підряду може бути визначе­на у кошторисі, який містить постатейний пе­релік витрат щодо виконання робіт» додається до договору і є його частиною. Оскільки ціна є результатом угоди сторін, то не буде мати значення кошторис, складений тільки однією зі сто­рін. Частина 1 статті 844 ЦК спеці­ально підкреслює, що кошторис, складений під­рядником, буде мати юридичну силу та стане частиною договору лише з моменту затверджен­ня його замовником.

На виконання робіт може бути складений твердий чи приблизний кошторис. Якщо наявні всі вихідні дані, визначені всі необхідні види" .робіт, то складається твердий кошторис, відступ від якого не дозволяється. За загальним пра­вилом кошторис, передбачений договором під­ряду, є твердим. Кошторис вважається приблиз­ним лише при наявності спеціальної вказівки про це в договорі. Зміни до твердого коштори­су можуть бути внесеш лише за погодженням сторін. Витрати, пов'язані з перевищенням кошторису за загальним правилом, несе підря­дник. Приблизний кошторис складається в тому разі, якщо заздалегідь неможливо визначити перелік робіт, що потребуються. В міру вико­нання робіт приблизний кошторис уточнюєть­ся й розрахунки провадяться за фактично про­веденими підрядником витратами, але якщо немає значного перевищення приблизного ко­шторису. Можливість збільшення ціни припу­скається лише в разі виникнення необхідності в проведенні додаткових робіт, не передбачених приблизним кошторисом. Збільшення ціни з інших підстав не дозволяється. Так, зростання витрат підрядника внаслідок зміни цін на ма­теріали, зміни кон'юнктури ринку, правил опо­даткування не можуть розглядатися як обста­вини, що викликають необхідність перевищен­ня ціни, визначеної приблизно.

У разі істотного зростання вартості матеріа­лу або устаткування, а також вартості послуг підрядник має право вимагати збільшення ко­шторису (див. коментар до ст. 843 ЦК). [2].

Ощадливість підрядника.