Договір підряду
33

Договір побутового підряду може містити умови, за якими підрядник може надати замо­внику матеріали в кредит (із розстроченням платежу). Порядок надання кредиту на мате­ріал, термін і порядок його погашення визна­чаються договором побутового підряду або до­датковою угодою сторін.

Зміна ціни на матеріали підрядника, зазна­ченої в договорі побутового підряду, не допус­кається. Тому подальша зміна ціни наданого в кредит матеріалу не призводить до перерахун­ку, якщо інше не встановлено договором.

Стаття 871 ЦК  спрямована на за­хист прав замовника у разі виконання роботи з його матеріалу, тому в квитанції або іншому документі, що видається підрядником при укла­денні договору побутового підряду, вказуються точне найменування матеріалу, його кількість і оцінка, здійснена за погодженням сторін.

Вартість речей і матеріалів замовника визна­чається та оформлюється документально за погодженням сторін або на основі поданих до­кументів, що засвідчують їх ціну.

У разі невідповідності ціни матеріалу дійс­ності, замовник має право оспорити проведену оцінку матеріалу.

Якщо підрядник під час прийому матеріалів виявить неналежну якість або непридатність матеріалів для виконання роботи чи інші не­доліки, він повинен повідомити про це замов­ника, що зніме з підрядника відповідальність за наслідки втрати чи пошкодження матеріалів на вказаній підставі.

Підрядник несе відповідальність за збере­ження та правильне використання наданих йому замовником матеріалів. Якщо з вини під­рядника матеріали були втрачені чи пошкодже­ні, підрядник повинен при погодженні з замов­ником замінити матеріали на аналогічні та виконати роботу з цього матеріалу в розумний строк [25,ст. 107].

3.2 Права замовника у разі істотного порушення підрядником  договору побутового підряду

На випадок якщо підрядником були допу­щені істотні відступи від умов договору побу­тового підряду або інші істотні недоліки в ро­боті, виконаній із матеріалу замовника, такі як порушення строків виконання замовлення, втрата чи пошкодження матеріалів, результат роботи не відповідає якості, в роботі є певні не­доліки чи інше, стаття, що коментується, перед­бачає право замовника вимагати від підрядника:  1) виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості; 2) розірвання договору та відшкодування збитків. Гроші, сплачені за роботу провертаються замовникові у день розірвання договору, а у разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору – в інший термін за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом 7 днів.