Договір підряду
9

[8].

На момент складання будь-якого підрядного договору об'єкт, фактично не існує. Він буде і створений у процесі реалізації правовідносин. Інакше кажучи, у момент обговорення сторона­ми істотних умов угоди, здійснення дій (вико­нання робіт) є метою майбутнього договору, а їх реалізація приводить до створення результату (об'єкта). При цьому матеріалізований результат цілком відокремлений від самих дій, у силу чого характеризується як самостійний об'єкт цивільних правовідносин.

Предметом договору підряду є індивідуалі­зований результат праці підрядника, який на­буває тієї чи іншої матеріалізованої форми, оскільки робота виконується з матеріалів сто­рін і здається у вигляді, придатному для оцін­ки (наприклад, ремонт годинника, радіоприйма­ча, телевізора без використання запасних де­талей чи інструментів, риття траншеї, перемі­щення вантажу тощо). Такі роботи можуть бути визнані підрядними, оскільки їхня дія спрямована на відповідні зміни матеріальних об'єктів. Отже, за ЦК, предметом договору під­ряду є матеріалізовані результати створення, пе­ретворення, поновлення і навіть ліквідації ре­чей виробничого, споживчого та науково-куль­турного призначення. У зміст статті, що комен­тується, не включені численні послуги, для яких характерна відсутність матеріалізованого результату. їх регулювання здійснюється від­повідно до гл. 63 ЦК [2].

Сторонами у договорі підряду є підрядник (виконавець роботи) і замовник (кому переда­ється готовий результат). Законодавче визнан­ня фізичної особи як суб'єкта підприємниць­кої діяльності (гл. 5, книга 1 ЦК), в тому числі з правом використання найманої праці, виклю­чило попередні обмеження щодо можливості громадян виступати в якості підрядників. Що стосується юридичних осіб, то вони пов'язані обмеженнями, встановленими законодавством щодо певних видів господарської діяльності. Йдеться, насамперед, про необхідність одержан­ня ліцензій на види діяльності, визначені Зако­ном України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р. Таким чином, як громадяни, так і організації можуть виступати як будь-яка сторона в дано­му договорі.