Методика вивчення оптичних приладів в школі
49

явища. Для світлових вимірювань використовували термопари, фотоелементи та інші датчики, навіть до того, як учні вивчатимуть їх. Досить тільки сказати дещо про принцип дії цих датчиків.

    Ефективність демонстраційних дослідів з оптики неабиякою мірою визначається потужністю джерела і спектральним складом його світла. Для проведення дослідів з фотоефекту, люмінесценції використовували ртутно-кварцеві лампи (наприклад, ПРК-4), що дають ультрафіолетове випромінювання. Особлива увага приділялася використанню лазера, за його наявності. Він дає змогу провести якісно необхідну кількість демонстраційних дослідів з мінімальною затратою часу. Він ефективно використовувався для проведення демонстрації при вивченні таких тем, де є важливі поняття, які важко засвоюються учнями: «Інтерференція світла», «Дифракція світла». Великий пізнавальний ефект дасть робота фізичного практикуму з використанням лазера, наприклад, вивчення явищ інтерференції світла — дослід Юнга з двома отворами. Використання лазера для забезпечення активного ставлення учнів до матеріалу з курсу оптики Х класу істотно сприяє оптимізації навчального процесу [22].

     Під час проведення демонстрацій з оптики слідкували за дотриманням правил техніки безпеки, особливо під час проведення дослідів з потужними джерелами ультрафіолетового світла і ОКГ. Щоб створити оптимальні умови для спостереження оптичних явищ, було запропоновано обладнати фізичний кабінет екранами різних видів: проекційним, пристінним поворотним, переносним, матовим (напівпрозорим).

     При викладанні навчального матеріалу враховувались вікові особливості та пізнавальні можливості учнів. При поясненні фотоефекту учням було запропоновано розглянути будову і принцип дії таких напівпровідникових фотоелементів: фоторезистор, фотодіод, фототранзистор. Учні з цікавістю сприймали новий навчальний матеріал.