Інформаційне та програмне забезпечення інтернет-магазину комп'ютерної техники "ВАДИКОМ"
19

Поки смарт-карта вживається як звичайна дебетова карта (звана електронним гаманцем), до якої вносяться записи про списання грошей, або просто інформація про клієнта. Цифрова готівка на базі смарт-карт не тільки може забезпечити необхідний рівень конфіденційності і анонімності, але і не вимагає зв'язку з центром для підтвердження оплати на відміну від подібних систем на базі персонального комп'ютера. Єдина незручність полягає в тому, що для переказу електронних грошей з картки на комп'ютер або назад необхідний особливий пристрій для читання карток, карт-рідер, що приєднується до комп'ютера.

Оплата платіжними картами. Кредитна карта - іменний платіжно-розрахунковий документ у вигляді пластикової картки, що видається банком своїм вкладникам для безготівкової оплати ними товарів і послуг в роздрібній торговій мережі, забезпеченій комп'ютерними пристроями, передавальними запитами на оплату товару в банк[10,8].

Кредитна картка засвідчує наявність у її власника поточного рахунку в банці. У різних країнах використовуються кредитні картки американських кредитно-фінансових груп  типу Visa, Mastercard, American Express і так далі.

Дебетові картки можуть використовуватися при оплаті товарів і послуг через Інтернет в режимі он-лайн так само, як при отриманні готівки в банкоматі: для здійснення платежу клієнт повинен ввести номер картки і PIN-код. 

Віртуальні карти. Оскільки використання класичної кредитної карти для розрахунків в Інтернет є небезпечним, були розроблені віртуальні карти типу VISA E-c@rd і Virtual Mastercard, які призначені виключно для розрахунків в Інтернет. VISA E-c@rd розроблена за технологією міжнародної платіжної системи VISA Int. Virtual Mastercard розроблена за технологією міжнародної платіжної системи Mastercard Int.