Розвиток творчих здібностей дітей дошкільного віку у процесі процесі проектної технології
42

простого вибору; дитина намагається використовувати предмети в готовому вигляді, механічно перенести їх властивості в нову ситуацію. Оцінка - 1 бал.

Другий рівень. Рішення з елементом найпростішого символізму, коли дитина пропонує використовувати паличку в якості колоди, на якій зайчик зможе допливти до берега. У цьому випадку дитина знову не виходить за межі ситуації вибору.Оцінка - 2 бали.

Третій рівень. Для порятунку зайчика пропонується використати здуту повітряну кульку або аркуш паперу. Для цієї мети потрібно надути кульку ("Зайка на кульці може полетіти") або зробити з паперу кораблик. У дітей, що знаходяться на цьому рівні, має місце установка на перетворення готового предметного матеріалу. Початкова задача на вибір самостійно перетворюється ними у завдання на перетворення, що свідчить про надситуативний підход до неї дитини. Оцінка - 3 бали.

  1. Методика "Дощечка" (дитяче експериментування)

Мета. Оцінка здатності до експериментування зі змінними об'єктами.

Матеріал. Дерев'яна дощечка, що представляє собою з'єднання на петлях чотирьох дрібніших квадратних ланок (розмір кожної ланки 15 * 15 см)

Інструкція до проведення. Дощечка в розгорнутому вигляді лежить перед дитиною на столі. Психолог: "Давай тепер пограємо ось з такою дошкою. Це не проста дошка, а чарівна: її можна згинати і розкладати, тоді вона стає на що-небудь схожа. Спробуй це зробити". Як тільки дитина склала дошку в перший раз, психолог зупиняє її і запитує: "Що у тебе вийшло? На що тепер схожа ця дошка?" Почувши відповідь дитини, психолог знову звертається до неї: "Як ще можна скласти? На що вона стала схожа? Спробуй ще раз". І так до тих пір, поки дитина не зупиниться сама.

Обробка даних. При обробці даних оцінюється кількість неповторюваних відповідей дитини (назва форми предмета, що вийшов у результаті складання дошки ("гараж", "човник" і т.д.), по одному балу за кожну назву. Максимальна кількість балів з самого початку не обмежується.