Проблеми раціонального розподілення електроенергії
41

       при несприятливих погодних умовах: при тумані, під час мокрого снігу, дощу, бурі, забруднення, ожеледі;

       після грози. В даному випадку проводиться огляд устаткування відкритих розподільних пристроїв, зокрема розрядників і обмежувачів напруги на предмет роботи під час грози за встановленими реєстраторам спрацьовування;

       при виникненні аварійної ситуації. Наприклад, після автоматичного відключення устаткування перше, що слід зробити - це оглянути вимкнути обладнання на предмет наявності пошкоджень та інших зауважень у роботі (викид масла, не відключаючи вимикач, сторонні шуми, запах гару і ін.);

       у нічний час для виявлення нагріву контактних з'єднань, розрядів і коронації обладнання. В даному випадку огляд проводиться не менше двох разів на місяць в нічний час переважно у вологу погоду, наприклад, після дощу або при сильному тумані.

Результати огляду обладнання фіксуються в оперативній документації електроустановки. Персонал після виробництва огляду обладнання робить відповідний запис в оперативний журнал і повідомляє про результати вищестоящому оперативному персоналу - черговому диспетчеру.

Якщо під час виробництва огляду обладнання були виявлені якісь зауваження, дефекти, то необхідно про це записати в оперативному журналі, а також у журналі дефектів обладнання. Після цього черговий персонал повідомляє про виявлені зауваженнях не тільки диспетчеру, а й вищестоящому керівництву (ІТП підприємства) для планування робіт з усунення виниклих порушень в роботі устаткування.

В деяких випадках, наприклад, при виявленні аварії, яка може загрожувати безпеці людей і цілісності устаткування, оперативний персонал повинен прийняти самостійно негайних заходів щодо усунення виниклої небезпеки.

У всіх інших випадках, при виявленні зауважень у роботі обладнання оперативний персонал спочатку ставить до відома вищестоящого персонал, а потім під його керівництвом здійснює ліквідацію виниклої аварійної ситуації.

Тепер розглянемо, на що слід звертати увагу при огляді того чи іншого елемента устаткування електроустановки, зокрема електричної розподільчої підстанції.