Проблеми раціонального розподілення електроенергії
43

перевірку герметичності охолоджувачів. Герметичність охолоджувачів перевіряється шляхом створення надлишкового тиску по черзі з боку мастильної, а потім водяної системи згідно з діючими інструкціями. Періодичність чищення і випробування охолоджувачів залежить від місцевих умов (забруднення води, стану охолоджувачів) і робиться не рідше 1 разу в рік. При ремонті перевіряється також стан термосифонних фільтрів і повітря осушувачів. У мастило наповнених вводах трансформаторів при ремонті виконують відбір проби мастила, доливка мастила, у разі потреби - і вимір тангенса кута діелектричних втрат (не рідше за 1 раз в 6 років). Зважаючи на те, що мастило у вводах трансформаторів через декілька років роботи приходить в непридатність, при ремонті іноді виникає

необхідність зміни вводу. Досвід експлуатації також показує, що для мастило наповнених вводів з бар'єрною ізоляцією через 10 - 12 років роботи на трансформаторах недостатня тільки зміна мастила, а потрібний капітальний ремонт з розбиранням, чищенням і при необхідності змінної ізоляції вводу.

Капітальний ремонт трансформаторів. Трансформатор має досить великі запаси електричної міцності ізоляції і є дуже надійним апаратом в експлуатації. Трансформатори мають мастило бар’єрну ізоляцію. Як основна тверда ізоляція для трансформатора використовується пресшпан,що виготовляється до останнього часу вітчизняними заводами. Пресшпан дає з часом усадку, що є його істотним недоліком. Як правило, для трансформаторів застосовується жорстка система запресовки обмотки, яка не забезпечує автоматичне під впресовування обмотки у міру усадки пресшпану. Тому після декількох років роботи для трансформаторів передбачається проведення капітальних ремонтів, при яких основна увага має бути приділена під впресовуванню обмоток. За відсутності необхідних підйомних пристосувань капітальний ремонт допускається робити з оглядом сердечника в баку (при знятій кришці), якщо при цьому забезпечена можливість проведення під впресовування і розклиновки обмоток. Для відповідальних трансформаторів перший термін капітального ремонту після введення в експлуатацію встановлений в 6 років, для інших - за результатами випробувань в міру необхідності.

Капітальний ремонт трансформатора робиться в наступному об'ємі: