Принципи та стандарти викладки товарів
33

- розташування основних і додаткових точок продажу,

- способи уповільнення потоку покупців.

Аналіз оптимального використання простору торгового залу ТОВ «ЕКО маркет» показав що за окремими категоріями товарного асортименту і по магазину в цілому порушені оптимальні показники (рис. 2.3), у зв'язку з чим відсутня вільний рух покупця по зоні торгівлі даним товаром, порушуються правила техніки безпеки, покупці відчувають себе некомфортно в окремих зонах. Бажання менеджерів ТОВ «ЕКО маркет» представити якомога більше товару призводить до зворотного ефекту, покупець не помічає товар, відчуває себе дискомфортно, прагнути максимально швидко придбати необхідне і піти.

Рисунок 2.3 –Співвідношення торгової площі в ТОВ «ЕКО маркет»

 

Варто зазначити що оптимальними є показники при яких 40% площі торгової точки займає торгове обладнання (полиці, прилавки, стелажі і т.д.), розташоване в залежності від форми приміщення максимально вигідно. Приблизно 60% площі торгової точки залишається для руху покупців.

Аналіз так само показав, що ТОВ «ЕКО маркет» застосовує варіант розташування торгового обладнання за типом 1. Такий тип внутрішньої компоновки застосовується для використання простору з максимальною користю. Торговельне обладнання ТОВ «ЕКО маркет» розташовується в кілька рядів, утворюючи між рядами прохід для покупця. Таким чином,