Принципи та стандарти викладки товарів
53

планограмма, де чітко визначено місце кожного артикулу відповідно до прийнятого стандартом розміщення цінових сегментів (60% (низький) - 30% (середній) - 10% (високий).

Асортиментна матриця ТОВ «ЕКО маркет» повинна постійно переглядатися, це створює умови для її оптимізації і поліпшення. Так в неї вводяться нові товари і виводяться аутсайдери і товари нестійкою поставки. Планограмма - це живий інструмент, він змінюється разом з асортиментної матрицею відповідно до встановленого циклом ротації.

Планограмма також є механізмом виявлення прихованих проблем, наприклад нечіткої роботи постачальників, труднощів роботи внутрішньої і зовнішньої логістики, роботи персоналу в торговому залі. «Дірки» в планограмме ТОВ «ЕКО маркет», коли знаходиться в ній артикул товару не може бути виставлений на полицю, вкажуть на ці проблеми. Не потрібно боятися цього явища і тим більше не потрібно розтягувати викладку, намагаючись приховати ці «дірки». Необхідно так організувати роботу, щоб усувати причини, що призводять до появи «дірок» а не самі «дірки».

Розробка і реалізація даних заходів може бути здійснена мерчендайзерами і менеджерами торгового залу під керівництвом менеджера з маркетингу ТОВ «ЕКО маркет». Це не потребуватиме додаткових витрат, але дозволить за коштами візитною мерчандайзингу оптимізувати і підвищити ефективність мерчандайзингових послуг в ТОВ «ЕКО маркет». Таким чином у ТОВ «ЕКО маркет» є всі можливості для реалізації візитною мерчандайзингу.