Сімейне виховання та його роль у формуванні особистості
13

трудового, сімейного, тощо. Рівень засвоєння дітьми правових знань знаходиться в прямій залежності від рівня сформованості правової культури батьків; володіння рідною, державною мовами, опанування народної моралі, етики, культури, що в свою чергу формує національний менталітет; знання і дотримання членами сім’ї і дітьми норм Конституції, прав і обов’язків громадян, законодавства України; повагу до народних символів і національної символіки, визнання державного Герба, Гімну.

Статеве виховання. З одного боку, статеве виховання є визначальним у формуванні таких якостей і почуттів людини, як дівоча честь, сором’язливість, моральна чистота, юнацька гідність, дружба, кохання, з іншого – сприяє розв’язанню соціально-гігієнічних проблем, пов’язаних із здоров’ям, самопочуттям, настроєм людей, взаємовідносин в сім’ї тощо. Статеве виховання – взаємопов’язаний, безперервний процес, що починається від народження і продовжується все життя.

Художньо-естетичне. В сім’ї художньо-естетичне виховання починається дуже рано. Це мамина колискова пісня, що опоетизовує природу, любов і ніжність, людяність і добро. Зусилля сучасної української сім’ї мають бути спрямовані на формування у дітей основ естетичної культури, а саме: естетичного сприйняття прекрасного в навколишній дійсності, природі і відносинах між людьми; оволодіння цінностями і знання в галузі світового, національного і рідного мистецтва, музики, архітектури, побуту, ремесел, гри; формування у дітей естетичного сприйняття творів літератури і мистецтва, умінь оцінювати їх і висловлювати свої погляди, глибокої поваги і бережливого ставлення до пам’ятників культури, народної творчості; виховання інтересу і прагнень дітей до розвитку художніх здібностей і творчої діяльності у різних видах мистецтва і літератури, вдосконалення естетичних знань, умінь і навичок; виховання потреби естетизації поведінки, праці, навчання, побуту, відпочинку; вміння робити себе і все навколо себе прекрасним, примножувати культурно-мистецькі надбання народу.