Еластичність попиту та його практичне застосування
3

Вступ

Будь-який ринок, незалежно від його конкретного виду, базується на трьох основних елементах: ціні, попиті і пропозиції, конкуренції. Споживачі чутливі не лише до зміни ціни того товару, який мають намір придбати, але й до динаміки цін сполучених товарів, особливо цін товарів-замінників, а також до змін власного доходу. Фірми в свою чергу реагують на зміни цінових і нецінових чинників, змінюючи обсяги і структуру виробництва. З точки зору економічного аналізу важливо визначити конкретну величину цієї чутливості.

Еластичність попиту і пропонування є досить актуальною темою в наш час, адже уміння визначати коефіцієнт еластичності важливе не тільки для теорії, а й для практики підприємства (і виробничого, і торговельного), політики держави, а отже для ефективного функціонування економіки в цілому.

В даній роботі ми розглянемо еластичність попиту і пропонування, методи обчислення показників еластичності, охарактеризуэмо види еластичності, а також дослідимо процес пристосування ринку до змін попиту та пропонування залежно від часового періоду.