Стратегічний менеджмент, як управлінська діяльність
5
  •                   активну позицію та взаємодію всіх співробітників підприємства.
    Значення стратегічного менеджменту для кожного підприємства зумовлюються багатьма факторами. Насамперед, воно дає змогу виявити і розвинути ринкові переваги, що є ключовими в конкурентній боротьбі і налагодити правильні взаємовідносини з конкурентами.

       Суть теорії стратегічного менеджменту полягає у використанні концепції “від майбутнього до сучасного”, а не “від минулого до майбутнього”.
В цілому стратегічний менеджмент гармонізує діяльність організації, робить її більш підготовленою до раптових змін. Однак, його застосування потребує безперервної аналітичної оцінки потенціалу, можливостей його використання та постановки цілей.

         В основі стратегічного менеджменту покладені стратегічні рішення [2, c.107].  Стратегічні рішення – це управлінські рішення, які:

  1.               орієнтовані на майбутнє і закладають основу для прийняття оперативних управлінських рішень;
  2.               пов’язані з відповідною невизначеністю, оскільки враховують неконтрольовані зовнішні фактори, які впливають на підприємство;
  3.               пов’язані із залученням значних ресурсів і тому можуть мати надзвичайно важливі, довгострокові наслідки для підприємства. 
              До числа стратегічних рішень можна віднести:
  •                   реконструкцію підприємства;
  •                   впровадження інновацій (нова продукція, нова технологія);
  •                   організаційні зміни (зміни організаційно-правової форми підприємства, структури виробництва та управління);
  •                   вихід на нові ринки збуту;
  •                   придбання, злиття підприємств. 

Стратегічні рішення характеризуються тим, що вони: