Автоматизація процесу гліцеролізу природних жирів
5

Рисунок 1.1 - Технологічна схема гліцеролізу жирів

Отримана маса зливається в проміжну ємність 15. Вона являє собою двокомпонентну систему (гліцерину з невеликою кількістю розчинених гліцеридів і тригліцеридів з деякою кількістю гліцерину).

Для поділу фаз і відділення каталізаторного шламу суміш насосом 16 подають на центрифугу 17. Гліцерин зливають в бак 10 поворотного гліцерину і використовують для гліцероліза, а фракцію моно- і дигліцериди з вмістом моноефірів не менше 50% і гліцерину не більше 10% через проміжний бак 18 насосом 19 приймають в бак 20, де підтримується температура 70-80 ° С. Цю фракцію насосом 21 передають на двоступеневу молекулярну дистиляцію для отримання 60% -них  моногліцеридів або на триступеневу для отримання 90% -них моногліцеридів. Залежно від жирнокислотного складу моногліцеріди можуть бути м'якою і твердої консистенції.

Молекулярна дистиляція - спосіб фракційної перегонки високомолекулярних рідин в умовах глибокого розрідження, заснований па різній швидкості випаровування молекул різної молекулярної маси. Процес проводиться при температурі набагато нижче температури кипіння рідини,