Журнал «Вісник Книжкової палати» (2009 – 2010 рр.)
23

Проаналізовано основні етапи створення та розвитку системи краєзнавчих бібліографічних покажчиків історичні, природно-географічні регіони України, починаючи від ХІХ ст.. до сьогодні.

 

109.Кочупалова В. «Літопис нот як засіб інформаційного забезпечення розвитку музичного мистецтва / Віта Кочупалова,  Лідія  Очеретяна // 2010. – № 11 (172). – С. 16–19.

Подано інформацію про історію створення «Літопису українського друку» та інших бібліографічних видань. На основі досліджень зроблено висновок про те, що серед музичних навчальних видань на сьогодні бракує якісно нових підручників українською мовою, методичних посібників з теорії музики та інструктивної літератури.

 

110.Кучеренко Л. «Літопис газетних статей»: нотатки з історії та сучасні релігії / Леся Кучеренко, Ольга Муклімбаєва // 2009. – № 11 (160). – С. 15–18.

Містить інформацію про покажчик «Літопис друку. Газетні статті». Розкрито головне завдання покажчика, джерело для його укладання, принцип відбору публікацій і спосіб систематизації та групування записів.

 

111.Литвиненко Н.  Довідкові та бібліографічні джерела про Донбас  кінця ХІХ– початку ХХ століття / Наталія  Литвиненко // 2009. – № 3 (152). – С. 16–19

Розглядаються деякі довідкові та бібліографічні джерела про Донецький басейн, а також видання, що містять бібліографічну інформацію про цей край.

 

112.Литвиненко Н. Основні напрями розвитку краєзнавчої бібліографії Донбасу в 30–60-х роках ХХ століття / Наталія Литвиненко // 2010. – № 1 (162). – С. 19–22.

Досліджуються проблеми розвитку краєзнавчої бібліографії Донбасу у 30-60-ті роки минулого століття, визначаються основні його напрями.

 

113.Мілясевич І. Зведений краєзнавчий каталог обласних універсальних наукових бібліотек: проблемні питання методики  ведення / Ірина Мілясевич // 2009. – № 2 (151). – С. 13–19.

Піднімаються проблемні питання методики організації матеріалу у зведених краєзнавчих каталогах обласних універсальних наукових бібліотеках України. Автор аналізує схеми класифікації краєзнавчої літератури, висловлює свої пропозиції щодо структури каталогу, зокрема обґрунтовує необхідність збереження топографічної та персональної частини, а також запрошує теоретиків  і практиків до обговорення цих питань.

 

114.Мілясевич І. До питання про дефініцію назви «каталог місцевих видань»  та відбір матеріалу до нього / Ірина Мілясевич // 2010. – № 6 (167). – С. 13–16.

Аналізуються деякі дискусійні проблеми методики ведення каталогу місцевих видань в обласних універсальних наукових бібліотеках України. Авторка обґрунтовує необхідність створення цих каталогів, висловлює свої пропозиції щодо визначення їхньої назви та складу відображених документів, а також запрошує теоретиків і практиків до обговорення цих питань