Журнал «Вісник Книжкової палати» (2009 – 2010 рр.)
3

ВСТУП

 

У серпні 1996 року в національному просторі України з`явився новий журнал – Вісник Книжкової палати, засновником і видавцем якого була Державна наукова установа Книжкова палата України імені Івана Федорова.  Саме цей перший здвоєний випуск (№1–2 за 1996 рік) є доволі визначальним, програмним для подальшого розвитку видання. Адже саме тут на звороті титульного аркуша, редакція констатувала складність ситуації в галузі, що була пов`язана з ідеологічними змінами в суспільстві, з переоцінкою цінностей, з нестачею нових кадрів, здатних вирішувати пріоритетні завдання, головними серед яких були названі: вивчення історії бібліотечної і видавничої справи України, історії української бібліографії; проведення досліджень в галузі книговидання і книгорозповсюдження; визначення і впровадження в практику роботи бібліотек та інформаційних центрів україномовних класифікаційних систем, розробка предметних рубрикаторів, а в подальшому і предметного тезаурусу державною мовою; створення українського репертуару і системи ретроспективних бібліографічних покажчиків національних меншин та багато іншого. На вирішення цих проблем спрямовує свою діяльність Вісник Книжкової палати, головним редактором якого є Сенченко Микола Іванович, доктор технічних наук, професор, академік  Міжнародної академії інформатизації.

Журнал видається щомісячно українською мовою. Задекларовані в його першому номері теми провідні для журналу ось уже упродовж п`ятнадцяти років. Традиційними для “Вісника Книжкової палати” стали рубрики “Бібліографія”, “Бібліотечна справа”, “Видавнича справа”, “Інформаційні ресурси” , “Історичні розвідки”. Матеріали, уміщені в них, дають уявлення про те коло проблем, з якими стикається у своїй практичній діяльності бібліотечна та видавнича спільнота України, висвітлюють досвід їхнього розв`язання.

П`ять разів змінювався дизайн обкладинки, змінювалось і його внутрішнє наповнення. У 2000-2001 роках журнал  “Вісник Книжкової палати” президією Вищої атестаційної комісії (ВАК) України віднесено до наукових фахових видань України в галузі технічних, педагогічних, історичних наук.