Журнал «Вісник Книжкової палати» (2009 – 2010 рр.)
85

Вітчизняне книговидання та бібліотеки перебувають у кризовому стані. Найповніше розкрити їхні проблеми і надати найдієвіші пропозиції можуть ті, хто займається ними впритул, тобто видавці та бібліотекарі. Важливе значення мають публікації президента Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна. Серед пропозицій Олександра Васильовича  найголовніша – книжкова справа потребує державної підтримки.

Дослідження проблеми вітчизняної бібліографії - провідна тема більшості матеріалів Н. Литвиненко, І. Мілясевич, Т. Назарчук  та інших.

Для завідувача відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки імені В. Вернадського Галини Ковальчук улюблена тема – книгознавство загалом та дослідження української книги зокрема, що й можна прослідкувати на прикладі її публікацій у журналі протягом п`ятнадцяти років.

Висвітлення проблем сучасного бібліотекознавства – одна з провідних тем публікацій  президента бібліотечної асоціації Валентини Пашкової. У кожному з її матеріалів – актуальні проблеми розвитку вітчизняної бібліотечної справи, досвід вирішення цих проблем незалежними і самостійними органами громадського управління, передусім Українською бібліотечною асоціацією, використання зарубіжного досвіду щодо створення нового іміджу бібліотеки і бібліотечної професії.

Серед постійних авторів журналу,  в чиїх публікаціях порушуються ці питання – М. Сташків, М. Зніщенко, Н. Стрішенець.

Надзвичайно цікавими і важливими для сучасної молоді є статті Тетяни Олянишен та Олександра Мельникова про роль книги та читання у сучасному суспільстві. Автори досліджують вплив матеріальних, освітніх, соціокультурних, психологічних, територіальних і вікових факторів на рівень читання, його індивідуальний обсяг.

Отже "Вісник Книжкової палати" –  науковопрактичний журнал, який висвітлює питання книгознавства, бібліотекознавства й бібліографознавства. Публікує матеріали з питань видавничої діяльності, нормативно-правового забезпечення книговидання і книгорозповсюдження, аналітично-статистичні огляди випуску видань в Україні, проблемні статті про розвиток