Функції Верховної Ради України
17

і погашення державного внутрішнього і зовнішнього боргу; порядок випуску та обігу державних цінних паперів, їх види і типи;

2) порядок направлення підрозділів Збройних  Сил  України  до інших держав; порядок допуску  та  умови  перебування  підрозділів збройних сил інших держав на території України;

3) одиниці ваги, міри і часу; порядок встановлення  державних стандартів;

4) порядок  використання  і  захисту  державних символів;

5) державні нагороди;

6) військові звання, дипломатичні ранги  та  інші  спеціальні звання;

7) державні свята;

8) порядок   утворення  і  функціонування  вільних  та  інших спеціальних  зон,  що  мають  економічний  чи  міграційний  режим,  відмінний від загального.

Законом України оголошується амністія [1].

Взагалі, закон визнається Конституцією та чинним законодавством не тільки як елемент системи права, який в ієрархії нормативно-правових актів за юридичною силою посідає наступне за Конституцією місце, але і як форма надання загальнонаціональним представницьким органом згоди на обов’язковість укладених міжнародних договорів та форма затвердження важливих державних рішень.

Так, після надання законом згоди на обов’язковість міжнародних договорів України, тобто його ратифікації (п. 32 ч. 1 ст. 85 Конституції), ратифікований міжнародний договір набирає юридичної сили, яка в окремих випадках є вищою ніж сила закону. Більше того, до повноважень Верховної Ради належить затвердження Державного бюджету, згідно ж з приписами Бюджетного кодексу Україну, Державний бюджет затверджується парламентом шляхом прийняття закону про Державний бюджет на відповідний рік.

Разом з тим, як зазначено в ст. 91 Конституції України, Верховна Рада приймає окрім законів постанови та інші акти. Детальний перелік підзаконних нормативно-правових актів парламенту передбачений ч. 2 ст. 64 Регламенту Верховної Ради – це постанова, заява, звернення, декларація та резолюція.