Функції Верховної Ради України
19

Зазначена функція відповідно до чинної Конституції України реалізується парламентом у два способи в залежності від порядку здійснення державними органами, безпосередню участь у формуванні яких вона бере, власної компетенції. Так, Український парламент беручи участь у формуванні усього персонального складу колегіальних державних органів або їх частини, наприклад Центральної виборчої комісії, здійснює власне установчу функцію (тобто утворює державний орган як такий). Призначаючи або надаючи згоду на призначення керівника єдиноначального державного органу, наприклад Генерального прокурора України, парламент у такий спосіб реалізує номінаційну (кадрову) функцію в рамках загальної установчої функції [15, c. 136-139].

На сьогодні Верховна Рада України – це індикатор змін у суспільному житті, тому в її діяльності, як і в державі загалом, відображені політичний та ідеологічний плюралізм, реальна багатопартійність як чинники демократичного розвитку.

У сучасних умовах нагальним є питання про співвідношення компетенції Президента та Верховної Ради України щодо формування уряду та здійснення контролю за його діяльністю.

Реалізація системи стримування та противаг у відносинах між Президентом та Верховною Радою України виявляється, за наявних умов, в узгодженому ухваленні ними рішень з питань особливо великої державної та суспільної ваги. Це, зокрема, стосується оголошення Верховною Радою України, за поданням Президента України, стану війни й укладення миру, схвалення президентського рішення про використання Збройних Сил та інших військових формувань у разі збройної агресії проти України, затвердження указів Президента про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або окремих її місцевостях.

Вищим органом у системі виконавчої влади в Україні слугує Кабінет Міністрів України, який очолює систему органів виконавчої влади, є урядом України, який здійснює виконавчу владу безпосередньо та через центральні й місцеві органи виконавчої влади, спрямовує, координує та контролює діяльність цих органів.

Верховній Раді України належать повноваження щодо формування складу Кабінету Міністрів України, що виражається у наданні згоди Президентові на призначення Прем’єр-міністра, затвердженні Програми діяльності Кабінету Міністрів України, здійсненні контролю за діяльністю Кабінету Міністрів. Кабінет Міністрів України як вищий орган у системі виконавчої влади є підконтрольним і підзвітним парламенту в межах, передбачених у ст.ст. 85 та 87 Конституції України.