Функції Верховної Ради України
5

, та повноваження, тобто нормативно закріплені в законах та інших прийнятих на підставі законів нормативно-правових актах права і обов’язки державних органів та їх посадових і службових осіб, що необхідні для здійснення їх завдань і функцій [8, c. 33-34].

Функції Верховної Ради України не є чітко закріпленими у Конституції та законах України, тому вони безпосереднім чином пов’язані з повноваженнями Верховної Ради та витікають з них.

Серед науковців існують різні підходи щодо поділу функцій Верховної Ради України на види за певними критеріями. Слід зазначити, що класифікація функцій парламенту України допомагає уявити загальну картину діяльності Верховної Ради України, виділити пріоритетні напрями її діяльності, з’ясувати головне призначення парламенту України в суспільстві на сучасному етапі його демократизації.

Загальновизнаними класифікаційними критеріями є об’єкти (сфери), суб’єкти, способи (форми) та засоби діяльності. На думку Л. Р. Наливайко та Х. В. Приходько класифікація функцій Верховної Ради України на види може здійснюватися за такими критеріями:

1)     за об’єктами (сферами) діяльності Верховної Ради України;

2)     за суб’єктами Верховної Ради України;

3)     за способами (формами) діяльності Верховної Ради України;

4)     за засобами діяльності Верховної Ради України;

5)     за терміном реалізації функцій Верховної Ради України;

6)     за механізмом реалізації функцій Верховної Ради України [18, c. 6].

За об’єктами (сферами) діяльності Верховної Ради України можна розрізнити внутрішні та зовнішні функції. Йдеться про об’єктні функції, тобто ті, що опосередковують зміст діяльності держави. Про здійснення об’єктних функцій держави Верховною Радою України свідчать положення, закріплені Конституцією України.

У свою чергу, за об’єктами внутрішньої діяльності автори виділяють політичну економічну, соціальну та духовно-культурну функції. Зокрема, важливим аспектом політичної функції Верховної Ради України визначається прийняття Конституції, законів України та інших конституційно-правових актів, які закріплюють принципи політичної системи суспільства, регулюють суспільно-політичні відносини, визначають політичні права, свободи та обов’язки громадян України, регламентують конституційно-правовий статус усіх суб’єктів політичної системи суспільства, зокрема політичних партій, громадських організацій та об’єднань тощо.