Функції Верховної Ради України
9
  • функції опозиції.

Розрізняють також види функцій Верховної Ради України за засобами її діяльності, під якими слід розуміти ряд організаційних та правових заходів, спрямованих на вирішення конкретних питань або врегулювання певних конституційно-правових відносин.

Отже, за цим принципом функції Верховної Ради України можна поділити на такі види: конституційну, бюджетно-фінансову, інформаційну, територіальну, програмну тощо.

Цей висновок випливає із конституційних положень, згідно з якими Верховна Рада України має ряд повноважень у сфері прийняття та внесення змін до Конституції; у бюджетно-фінансовій сфері; у сфері утворення та ліквідації адміністративно-територіальних одиниць тощо; в інформаційній сфері; у сфері затвердження державних програм і т.д.

За терміном реалізації можна виділити постійні і тимчасові функції Верховної Ради України. Це пояснюється тим, що, з одного боку, Верховна Рада є органом державної влади, що діє на постійній основі, а функції, які вона здійснює, мають постійний характер, з іншого боку, Верховна Рада має право утворювати певні тимчасові органи з метою реалізації її конкретно визначених функцій. Тобто такі парламентські органи здійснюють функції Верховної Ради тимчасово. Ними є, наприклад, тимчасові спеціальні та тимчасові слідчі комісії Верховної Ради України.

Тимчасові спеціальні комісії утворюються Верховною Радою для підготовки і попереднього розгляду відповідних питань; для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес. Слід зазначити, що компетенція даних парламентських органів має виключний характер завдяки повноваженням, якими вони наділяються, і свідчить про наявність виключної функції Верховної Ради – функції, змістом якої є проведення заходів, спрямованих на розслідування певних обставин.

За механізмом реалізації функції Верховної Ради України поділяються на складні (комплексні) та прості. Складні (комплексні) функції Верховної Ради – це основні види її діяльності, для реалізації яких парламент періодично проводить комплекс послідовних організаційних та правових заходів. Прості функції Верховної Ради – це види її діяльності, реалізація яких відбувається шляхом здійснення певного акту.

Але найбільш поширеним є поділ функцій Верховної Ради України за способами (формами) її діяльності. Серед них можна виділити наступні функції: представницьку, законодавчу, установчу (державотворчу) та контрольну.