Мистецьке життя українців на території США кінця ХІХ – початку ХХ століття
2

 Метою даної роботи є дослідити особливості української культової архітектури в Сполучених Штатах Америки кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Основними завданнями, які при цьому необхідно вирішити є :

- дослідити особливості дерев’яної культової архітектури в США ХІХ-ХХ століття;

- проаналізувати кам’яну церковну архітектуру на теренах США в означений період;

- визначити внесок відомих архітектурних діячів у розвиток української культової архітектури в США кінця ХІХ початку ХХ століття;

Об’єктом даного дослідження є мистецьке життя українців на території США кінця ХІХ – початку ХХ століття;

Предметом дослідження є культові споруди та найвизначніші постаті даної мистецької галузі на території США в означений період.

Історіографічна база дослідження представлена насамперед художньо-зображувальним джерелом, монографією П.Кардаша, присвяченому українській імміграції в світі, зокрема в США, виданий у 1995 році. Автор подає матеріал у вигляді фотокарток, по яких можна зробити ґрунтовний аналіз матеріалу. Монографія містить також важливі статистичні дані та конкретні цифри, які мають неабияке значення для повного висвітлення даної проблематики.

Також важливим історіографічним джерелом при висвітленні даної проблеми є десятитомна «Енциклопедія Українознавства» за редакцією відомого енциклопедиста, видавця, науковця Володимира Кубійовича. Це видання подає короткі, але детальні, біографічні відомості про відомих театральних діячів, зокрема про Володимира Січинського, Радислава Жука, Мирослава Німціва, Івана Жуковського та ін., вміщує короткі статті про життя українців, та й загалом особливості культурно-громадського життя українців в Сполучених Штатах Америки. Окрім того, варто згадати й