Доход від реалізації продукції у сільськогосподарському підприємстві
5

Для визнання доходу від реалізації продукції (товарів, інших активів) важливо визначити "момент часу", коли ризики й вигоди, пов'язані з власністю на продукцію, передаються покупцю.

Ризики й вигоди, пов'язані з власністю на продукцію, передаються, зазвичай, коли виконується одне із двох подій: юридично право власності на продукцію передається покупцю або у володіння покупця переходить продукція [4].

Здебільшого обидві події охоплюють один період часу, наприклад, при здійсненні підприємством оптового і роздрібного продажу. В інших випадках існують незначні труднощі практичного характеру в визначенні моменту часу , коли дохід від реалізації товарів буде визнано.

Розмір виручки від реалізації продукції, за інших однакових умов, залежить від:

1) кількості, асортименту та якості продукції, що підлягає реалізації;

2) рівня реалізаційних цін.

Обсяг (кількість) реалізованої продукції прямо впливає на величину виручки, а сама кількість реалізованої продукції залежить від обсягу виробництва товарної продукції і зміни величини перехідних залишків нереалізованої продукції на початок і кінець року. Асортимент реалізованої продукції справляє двоякий вплив на величину виручки. Зростання в загальному обсязі реалізованої продукції питомої ваги асортименту з більш високою ціною збільшує величину виручки, і навпаки.

Дохід не визнається, якщо здійснюється обмін продукцією (товарами, роботами, послугами та іншими активами), які є подібними за призначенням та мають однакову справедливу вартість.

Правило визнання доходу від реалізації продукції (товарів, послуг) - це дата, коли підприємство: