Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
17

и місця події. Недотримання цієї вимоги може привести до втрати найважливіших слідів й інших речових доказів.

На виконання відповідних заходів повинні бути націлені насамперед ті працівники органів внутрішніх справ, які за родом служби першими прибувають на місце події, а черговий по міськрайорганів, який прийняв повідомлення про подію, попереджає заявника про необхідність до прибуття слідчого зберегти обстановку незмінною і терміново організовує охорону місця події; повинен про це подбати і слідчий, який виїжджає для проведення огляду.

Заходи, спрямовані на охорону місця події, можуть полягати в наступному:

                     Всі особи, кого це стосується, попереджаються про те, що неприпустимо вносити будь-які зміни в обстановку місця події - збирати розкидані предмети, усувати руйнування і т. д. Треба мати на увазі, що іноді зберегти первісну обстановку місця події повністю неможливо в силу об'єктивних причин. Так, якщо сталася пожежа, то, звичайно, в першу чергу необхідно ліквідувати його; при наїзді автомашини на людину треба негайно надати потерпілому медичну допомогу і т. д. У таких випадках принаймні не слід допускати внесення змін, які викликаються необхідністю[12].

У комплекс організаційних заходів щодо забезпечення охорони місця події необхідно включати навчання цих питань тих категорій працівників, які першими прибувають на місце події. Наприклад, працівників пожежних частин потрібно націлити на внесення по можливості (в залежності від конкретної обстановки) мінімальних змін при пожежогасінні, що особливо важливо, якщо мова йде про підпал, виявлення трупів і т. Д. Крім цього, пожежні повинні звертати увагу на наявність на місці пожежі слідів, різних ємностей, на стан запорів і т. д., що дозволить в подальшому відновити наявність деяких речових доказів.

Лікарів станції швидкої допомоги також орієнтують на те, щоб вони запам'ятовували первісну обстановку місця події, не вносять не викликаних необхідністю змін, а в тих випадках, коли зафіксована насильницька смерть потерпілого, забезпечували збереження наявних слідів, організовували їх охорону. Все це відноситься і