Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
61

Однією з важливих інформативних ознак пострілу впритул є так звана "штанцмарка" - відбиток дульного зрізу. Механізм його утворення пояснюється тим, що гази, які проникають із кулею, поширюючись у підшкірній клітковині, підіймають шкіру і ударяють її об площину дульного зрізу, в результаті чого відбувається відповідне ушкодження епідермісу з наступним посмертним підсиханням цієї ділянки шкіри. Причому вираженість відбитка залежить від щільності притискування дульного зрізу, а також від того, вкрите тіло одягом чи ні. За наявності одягу "штанцмарка" може бути неповною, а часто і зовсім відсутньою. Відбиток дульного зрізу часто вкритий підсохлою кров'ю, кіптявою, які слід акуратно очистити. 

Значення "штанцмарки" досить велике. Перш за все наявність її свідчить про постріл впритул; форма і особливості відбитка дульного зрізу дозволяють встановити систему зброї, а також її положення в момент пострілу. Якщо в момент пострілу зброя була приставлена під кутом, то порохові гази, частково прориваючись у відкритий простір кута, утворюють трикутну чи овальну ділянку закопчення. 

Характерною ознакою пострілу в упор є відбиток дульного зрізу зброї на перешкоді - штанцмарка. Разом з дульним зрізом нерідко відображаються інші деталі, що перебувають водній площині: намушник, кожух, шомпол. Штанцмарка дозволяє судити про вид і калібр зброї[32].

2.2.4    Візування траєкторії польоту кулі та пошук місця знаходження стрілка

 

У випадках пострілу під прямим кутом додаткові сліди пострілу розташовуються у вигляді правильного кола з кульовим отвором в центрі. При пострілах під кутом додаткові сліди пострілу розташовуються у вигляді овалу, а кульовий отвір - не в центрі, а ексцентрично ближче до тієї сторони, звідки був зроблений постріл. Встановлення місця, звідки був зроблений постріл