Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
25

    електронні фотоспалахи, ліхтарі;

    оптичні прилади, т. е. звичайні лупи різного ступеня збільшення-дактилоскопічні, вимірювальні, з підсвічуванням;

    фотоапаратура та речі;

    засоби виявлення слідів шкірних візерунків;

    засоби для виготовлення зліпків;

    засоби виміру;

    засоби відеозапису, звукозапису і кінозйомки;

    пошукові засоби;

    допоміжні засоби (інструмент загального призначення).

Ці засоби повинні відповідати ряду вимог. Перш за все, вони повинні бути універсальні і портативні, щоб можна було працювати з різного роду об'єктами і в складних польових умовах. При виробництві слідчої дії допустимо застосування тільки тих засобів і методів-кріміналістичної техніки, які дадуть очевидні результати, зрозумілі всім учасникам слідчої дії.

Використання коштів і прийомів криміналістичної техніки має здійснюватися в суворій відповідності з законом, в межах встановлених норм прав. У всіх випадках застосування криміналістичної техніки має бути зафіксовано в протоколі огляду місця події; в іншому випадку отримані дані не будуть мати доказового значення.

В даний час більшість техніко-криміналістичних засобів, використовуваних слідчими, працівниками дізнання, фахівцями криміналістичних та інших експертних установ, комплектується у вигляді наборів, що розміщуються у спеціально обладнаних для цих цілей валізах, сумках і т. д. Найбільшого поширення набули набори науково-технічних засобів для слідчих, співробітників ДАІ, оперативних працівників, прокурорів-криміналістів, які комплектуються у вигляді валіз (слідчих або експертних).

Крім універсальних наборів науково-технічні засоби можуть комплектуватися за цільовим призначенням: для пошуку і фіксації слідів рук, ніг і транспортних засобів, для фотозйомки, освітлення, для виявлення та вилуч