Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
51

Встановивши орієнтовно місце, з якого міг бути зроблений постріл, слід перейти до відшукання слідів, які дали б можливість встановити його більш точно. Цими слідами можуть бути сліди ніг, стріляні гільзи, недопалки і т.д.

Для того, щоб під час огляду встановити по слідах ніг місце того, хто стріляв, необхідно знати найбільш поширені прийоми напоготові, які займає стріляє в момент пострілу.

При стрільбі стоячи стріляє розставляє ноги приблизно на ширину плечей або довжину ступні. Причому ступні ставляться паралельно або під кутом. При стрільбі з лівого плеча, тобто у «лівшів», розстановка ніг змінюється. Характерні сліди залишаються в м'якому грунті, на снігу, глині ​​та ін.

Набагато складніше встановити місце здійснення пострілу в тих випадках, коли вони виробляються з транспорту, що рухається. У цих випадках важливо з'ясувати у очевидців, якщо такі були, на якій відстані від місця знаходження потерпілого знаходилися транспортні засоби. Якщо очевидців не було, необхідно спробувати вжити заходів до відшукання стріляних гільз, пижів, орієнтуючись при цьому по слідах, що залишаються автомашиною.

Крім слідів ніг і рук, на місці знаходження того, хто стріляв можуть бути виявлені сліди зброї.

Якщо ж немає достатніх даних для встановлення місця того, хто стріляв, слід оглянути всю навколишню обстановку.

Вилучення і упаковка об'єктів із слідами пострілу .Об'єкт із слідами пострілу фотографують за правилами масштабного фотографування.Якщо об'єкт із слідами пострілу незначний по розмірах, його вилучають цілком.Одяг із слідами близького пострілу обшивається в місцях їх відкладення білою бязью.

При відсутності такої ділянки можуть бути перекладені листами білого паперу і одяг складений слідами всередину.