Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
69

рку, відправити на дослідження.

При огляді зброї варто пам'ятати про заходи безпеки: не торкатися спускового гачка, тримати зброю стволом вгору, не упускати. Огляд зброї необхідно проводити в гумових рукавичках, беручи його за ті місця, де виявлення пальцевих відбитків малоймовірно.

Заборонено вводити будь-які предмети в стовбур зброї. Не можна братися також за дуловий зріз, оскільки там можуть бути бризки крові. Для огляду зброю кладуть на чистий папір. В протоколі робиться запис про місце знаходження яких-небудь сторонніх об'єктів - відбитків пальців, волосся і т.д. Ті з них, які становлять інтерес для слідства і можуть бути втрачені, вилучаються, переносяться в спеціальні ємності або пакети. Зі зброї витягуються магазин (фіксується кількість патронів в ньому і їх маркувальні позначення) і патрон з патронника. У мисливської рушниці відділяється стовбур.

Винятком з цього правила служить револьвер: його камори не звільняються ні від стріляних гільз, ні від патронів. За маркувальніпозначення фіксують, яка камора (або патрон) знаходиться проти стовбура, і роблять запис про послідовне розташуванні в каморах гільз і патронів[32].

Після розрядки зброї встановлюються його маркувальні позначення, конструктивні особливості. Чистка стовбура зброї, особливо мисливської рушниці, не завжди виправдовує себе, оскільки слідчий на перших порах ще не знає, які питання знадобиться поставити перед експертизою. Після чистки втрачається можливість визначити вид снаряда, яким був проведений останній постріл. Не слід чистити рушницю, якщо має вирішуватися питання і про давності пострілу. Для вирішення зазначених та інших питань стовбури рушниці повинні бути закриті паперовими ковпачками, прикріпленими клейкою стрічкою.