Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
73

При виявленні додаткових слідів пострілу (кіптяви, незгорілих порошинок, частин змазки) в протоколі необхідно описати: форму, розміри, кількість зон відкладення, інтенсивність кожної зони, колір кіптяви чи порошинок, їх віддаленість від ушкодження тощо.

При огляді місця події за допомогою виявлених гільз, слідів вогнепальних ушкоджень на перешкодах, а також інших різновидів слідів (сліди ніг, прим'ята трава на місцевості тощо), в тій чи іншій мірі, може бути визначене місце пострілу. При наявності пробоїн на склі або інших предметах навколишньої обстановки шляхом візирування може бути визначений напрям польоту кулі та розташування стрілка. З достатньою точністю визначити напрям польоту кулі та місце звідки проводився постріл можливо за наявності двох кульових пробоїн на склі. В такому випадку візирування може здійснюватися за допомогою виготовленої з паперу трубки або за допомогою спеціальних приладів для проведення візирування.

Виявлені та оглянуті на місці події вогнепальна зброя, бойові припаси, їх частини та елементи, а також предмети зі слідами їх застосування підлягають вилученню. Ці об'єкти упаковуються за правилами пакування речових доказів та опечатуються[17].

З'ясуванню, вироблявся постріл з даної зброї і яка його давність.  Це може підтверджувати версію про зв'язок вогнепальної зброї і його власника з розслідуваним подією, а відсутність слідів недавнього пострілу може вказувати на інсценування самогубства, наприклад, при виявленні пістолета у трупи з вогнепальними ушкодженнями.