Організація обслуговування дипломатичного прийому на 10 осіб
3

ВСТУП

 

 

Розміщення гостей, обслуговування за столом ведеться у відповідності з протоколом. При цьому враховуються не тільки офіційні посади запрошених, але і суспільне становище, почесне звання, вік і т. д. Про старшинство іноземних гостей повідомляє замовник бенкету-прийому. Слово «протокол» означає сукупність правил, традицій та умовностей, яких дотримуються уряди, державні установи, дипломатичні представництва, а також офіційні особи в спілкуванні міжнародного характеру.

У міжнародному спілкуванні дотримання протоколу є обов’язковим. Основні правила міжнародного протоколу в цілому дотримуються у всіх країнах, однак кожна з них може вносити свої зміни з врахуванням національних традицій та особливостей. Український протокол передбачає дотримання правил, традицій і умовностей, що дотримуються в інших державах. Він не допускає різниці між представництвами великих і малих країн, дискримінації по відношенню до маленьких держав.

У зовнішніх формах міжнародного спілкування порушення протоколу або відхід від нього може нанести шкоду престижу іншої країни або офіційним представникам і привести до ускладнень у взаємовідносинах між державами.

На дипломатичні прийоми запрошують тільки осіб, що займають офіційне становище. Ці бенкети носять строго офіційний характер. Перевага на таких бенкетах віддається суспільному становищу запрошеного, а не його статі.

Запрошення адресують конкретним особам, які не мають права передавати його іншому. Це пояснюється тим, що порядок розміщення гостей за столом визначається згідно їх посад. У запрошенні вказується характер прийому (сніданок, обід, вечеря). Організація дипломатичного бенкету складається з прийому замовлення, підготовки до проведення і обслуговування. При прийомі замовлення, окрім місця проведення, дати, часу початку і закінчення виясняється, чи потрібно в залі вивішувати прапори держав, встановлювати