Оцінка технічного стану персонального комп'ютера
5

Проте швидкодія ОЗУ нижча за швидкодію регістрів процесора, тому перед виконанням команд процесор переписує дані з ОЗУ в регістри. За принципом дії розрізняють динамічну пам'ять і статичну.

Елементи динамічної пам'яті є мікроконденсаторами, які накопичують заряд на своїх обкладаннях. Елементи статичної пам'яті є тригерами , які можуть знаходитися в двох стійких станах.

Основні параметри, які характеризують ОЗУ - це місткість і час звернення до пам'яті. ОЗУ типу DDR SDRAM (синхронна пам'ять з подвійною швидкість передачі даних) вважається найбільш перспективним для ПК.

 

1.3 Кеш-пам'ять

Комп'ютеру необхідно забезпечити швидкий доступ до оперативної пам'яті, інакше мікропроцесор простоюватиме, і швидкодія комп'ютера зменшиться. Тому сучасні комп'ютери оснащуються Кеш-пам'яттю або над оперативною пам'яттю.

За наявності Кеш-пам'яті дані з ОЗУ спочатку переписуються в неї, а потім в регістри процесора. При повторному зверненні до пам'яті спочатку проводиться пошук потрібних даних в Кеш-пам'яті і необхідні дані з Кеш-пам'яті переносяться в регістри, тому підвищується швидкодія.

 

1.4 Контролери

Тільки та інформація, яка зберігається в ОЗУ, доступна процесору для обробки. Тому необхідно, щоб в його оперативній пам'яті знаходилися програма і дані.

У ПК інформація із зовнішніх пристроїв (клавіатури, жорсткого диска і т.д.) пересилається в ОЗУ, а інформація (результати виконання програм) з ОЗУ також виводиться на зовнішні пристрої (монітор, жорсткий диск, принтер і т.д.).

Таким чином, в комп'ютері повинен здійснюватися обмін інформацією (уведення-виведення) між оперативною пам'яттю і зовнішніми пристроями. Пристрої, які здійснюють обмін інформацією між оперативною пам'яттю і зовнішніми пристроями називаються контролерами або адаптерами, іноді картами. Контролери , адаптери або карти мають свій процесор і свою пам'ять, тобто є спеціалізованим процесором.

Контролери або адаптери (схеми, що управляють зовнішніми пристроями комп'юте ра) знаходяться на окремій плат і, яка вставляється в уніфіковані слоти на материнській платі

 

1.5 С истемна магістраль

 

Системна магістраль (шина) - це сукупність дротів і слотів , що забезпечують об'єднання всіх пристроїв ПК в єдину систему і їх взаємодію.

Для підключення контролерів або адаптерів сучасні ПК забезпечені такими слотами як PCI. Слоти PCI - E Express для підключення нових пристроїв до швидкіснішої шини даних. Слоти AGP призначені для підключення відеоадаптера

Для підключення накопичувачів (жорстких дисків і компакт-дисків) використовуються інтерфейси IDE і SCSI. Інтерфейс - це сукупність засобів з'єднання і зв'язку пристроїв комп'ютера.

Підключення периферійних пристроїв (принтери, миша, сканери і т.д.) здійснюється через спеціальні інтерфейси, які називаються портами. Порти встановлюються на задній стінці системного блоку.

Слоти розширення конфігурації ПК призначені для підключення додаткових пристроїв до основної шини даних комп'ютера. До основної платні розширення, призначеної для підключення до шини додаткових пристроїв, відносяться:

  •             Відеоадаптери ( відео карти )