Вибір джерела світла
15

випадання ламп і стартерів. Вводи у світильник виконуються проводом в негорючій оболонці чи стальній трубі.

Всі світильники поділяються на п’ять класів: прямого світла(О>80%), переважно прямого світла(60%<О<80%), розсіяного світла(40%<О<60%), переважно відбитого світла(20%<О<40%) й відбитого світла(О<20%). При освітлюванні приміщень, стіни і стеля яких мають високі відбиваючі властивості, варто використовувати світильники переважно прямого світла, які направляють 20-40% світлового потоку на стелю.

В приміщеннях з великою площею і не великою висотою потрібно використовувати світильники з більш широким світлорозподілом, що дозволяє при значних відстанях між світильниками забезпечити рівномірне розподілення освітленості за розрахунковою площиною. В приміщеннях з малою площею та великою висотою потрібно використовувати світильники глибокого або концентрованого світлорозподілу, які направляють основну частину світлового потоку на робочу поверхню. Блискучість світильника залежить від сили світла та істотно впливає на якість освітлення.

Перевагу потрібно віддавати таким світильникам, експлуатація та обслуговування яких є економічною та простішою.

Тип світильника та вид освітлення вибирається відповідно до призначення приміщення. При проектуванні ОУ для своєї будівлі я використав світильники типу ЛПО 02В 418 – для люмінесцентних ламп.

 

1.5 Вибір системи освітлення та видів освітлення

При проектуванні ОУ завжди постає питання про вибір системи освітлення:

Загальна(рівномірна і локалізована)

Комбінована (до загального додається місцеве)