Вибір джерела світла
23

1.7 Розміщення освітлювальних приладів

Рівномірне розміщення світлових приладів необхідне для рівномірного розподілу освітленості по освітлюваному приміщенні. При цьому будь-яке перевищення освітленості в окремих точках приміщення погіршить економічні показники. Освітлювальна установка повинна забезпечувати нормовану освітленість на всіх робочих поверхнях, тому споживча електроенергія буде мінімальною при рівномірному розподілі освітленості.

Розподіл освітленості по освітлювальних поверхнях визначається кривою світлорозподілу світлового приладу, а також відносною відстанню між світильниками, яка визначається відношенням відстані між світильниками до висоти підвісу над освітлюваною поверхнею.

В залежності від рівня освітленості світильники з люмінесцентними лампами розміщують суцільними рядами без розривів або з розривами. В лініях з розривами відстань між кінцями світильників не повинна перевищувати половини висоти установки світильників над робочою поверхнею.

Ряди світильників краще розміщувати паралельно стінам з вікнами або рядам колон приміщення. Світильники з чотирма люмінесцентними лампами і більше не обов’язково розміщувати суцільними рядами або рядами з розривами.

Відносна відстань між світильниками, що забезпечує при даній кривій сили світла максимальну рівномірність не завжди відповідає найменшій питомій потужності освітлювальної установки, тобто найбільшій енергетичній економічності.

Для світильників з лампами розжарювання це пояснюється тим, що зі збільшенням потужності ламп значно збільшується їх світлова віддача.