Вибір джерела світла
25

2 Електротехнічна частина

    2.1 Вибір напруги та джерел живлення

Для живлення світильників загального освітлення використовуються електричні мережі змінного струму напругою: при заземленій нейтралі не вище 380/220 В, при ізольованій не вище 220 В, при постійному струмі не більше 220 В.

В основному широко використовуються освітлювальні мережі змінного струму з заземленою нейтраллю. Мережі з ізольованою нейтраллю використовуються в основному в спеціальних установках при підвищених вимогах до електробезпеки, а постійний струм для резервного живлення особливо відповідальних освітлювальних установок та в спеціальних електроустановках.

Напруга 380 В для живлення світильників загального освітлення допускається при висоті установки світильників не менше 2,5 метрів над підлогою в випадках, коли: світильники комплектуються лампами, напруга яких 380 В; електричні схеми світильників вимагають використання напруги 380 В;  лампи в багатолампових світильниках за умовами експлуатації підключаються до кількох фаз.

В приміщеннях небезпечних та особливо небезпечних вводяться обмеження з використання напруги 127 та 220 В для світильників загального освітлення з лампами розжарювання. Одне з них полягає в тому, що при висоті установки світильника менше 2,5 метри конструкція їх повинна виключати можливість доступу до ламп без використання будь-якого пристосування чи інструмента. Це викликано необхідністю підвищення електробезпеки людей, не кваліфікованих в області обслуговування електроустановок. Воно не обов’язкове для спеціально підготовленого персоналу.