Вибір джерела світла
27

2.2 Вибір схеми живлення

Вимоги до надійності живлення, якості напруги, зручності й безпеки експлуатації, а також і економічності освітлювальних установок можуть бути задоволені              варіантами              схем              живлення. Вибір схеми живлення виконується тільки при сукупності всіх показників відповідно до конкретних умов освітлення.

Освітлювальні мережі внутрішнього освітлення поділяють на лінії: живильну, що прокладається від трансформаторної підстанції до групових щитків, та групову від групових щитків до світильників.

За надійністю електропостачання освітлювальні установки поділяються на три категорії:

І категоріяперервавелектропостачаннінедопускається або допускається лише на час автоматичного ввімкнення резерву.

Живленняцих установок слід забезпечувати від двох незалежних джерел. Якщо ж перерва в роботі електропостачання може призвести до порушення особливо важливого технологічного обладнання, загрозі життю багатьох людей, то освітлювальні установки виділяються в “особливу” групу і живляться вони від двох незалежних джерел з перемиканням частини світильників на третє незалежне джерело при повному вимкненні установки. Такими аварійними джерелами можуть бути: дизельністанції, бензинові двигуни, акумуляторні батареї, а також електричні зв’язки з найближчими незалежними джерелами, які залишаються в роботі при знеструмленні підприємства, а в нормальному режимі не використовуються.

ІІ категоріядопускається перерва в електропостачанні на час, необхідний для ручного вмикання резерву черговим персоналом або