Вибір джерела світла
37

                2.6 Захист електричних мереж та вибір апаратів захисту

За ПУЕ всі електричні мережі повинні мати захист від великого струму (короткого замикання та струмового перенавантаження). Захист забеспечує найменший час вимкнення мережі та вимогу селективності. Захист електричних мереж здійснюеться запобіжниками або автоматичними вимикачами.

Аппарат захисту автоматично вимикає електричну мережу та захищає її при аномальних пежимах.Запобіжники мають обмежене застосування та використовуються в шафах та щитках старої конструкції.

Автоматични вимикачі найбільш розповсюджені. Вони мають теплові та електромагнітні реле. Теплові роз'єднувачі добре захищають від перенавантаження. А електромагнітні швидко та надійно вимикають мережу при великих струмах короткого замикання.

Апарати захисту треба розташовувати в доступних для обслуговування місцях. Щоб не було можливості їх ушкодження. Їх встановлюють у місцях приєднання мережі до джерела живлення, на вводах в будівлях, в групових щитках, у місцях зменшення провіду перерізу.

Захистні апарати встановлюються на всі нормально не заземлені фазах чи лініях. Для захисту освітлювальної мережі використовуються апарати з тепловими чи комбінованими перемикачами. Крім того в мережах, що  живлять розетки передбачають додатковий захист устаткуваннмзахистного вимкнення (УЗО).

Для нашої типографії живильної та розподільчої мережі вибираю чьотирох полюсні автоматичні вимикачі з комбінованим розщепленням типу   S264-B, S264-B та S193-C. Для групової мережі двухполюсні автоматичні вимикачі типу S191-C та S192-C.