Вибір джерела світла
7

1.2 Вибір нормованої освітленості та коефіцієнту запасу

При виборі освітленості (Е) необхідно враховувати ряд умов, які викликають необхідність підвищення вибраного рівня Е, наприклад при значному віддаленні об’єкта від спостерігача, або при підвищеній небезпеці травматизму, в деяких випадках необхідно зменшувати освітленість (при короткочасному перебуванні людей в приміщенні).

Для вибору Е необхідно спочатку детально ознайомитись з технологією виробничого процесу та особливостями зорової роботи.

Рівень нормованої освітленості залежить від прийнятої системи освітлення.Система комбінованого освітлення, що включає разом з світильниками загального освітлення також і світильники місцевого освітлення, які встановлені поблизу робочого місця та дозволяють створювати високий рівень освітленості на робочій поверхні, норми освітленості значно підвищуються в порівняні з нормами освітленості одного загального освітлення.

Важким питанням, що виникає при виборі рівня освітленості, є визначення контрасту об’єкта з фоном, а також розміру об’єкта розрізнення. Це питання вирішується просто, коли зорова задача полягає в розрізненні плоского дифузного відбиваючого об’єкта на плоскому дифузно-відбиваючому фоні. В цьому випадку контраст визначається відносною різницею коефіцієнтів відбиття об’єкта та фону, а розмір – найменшим розміром об’єкта розрізнення: товщиною штриха, літери тощо.

Визначення контрасту та розміру об’єкта розрізнення значно ускладнюється для рельєфних об’єктів. Коли їх величина залежить від співвідношення і розподілення яскравості по об’єкту і ділянках фону, що безпосередньо прилягає до об’єкта. Для рельєфних об’єктів і фону, що мають направлене і направлено-розсіяне відбиття, контраст буде визначатися відносною різницею яскравості об’єкта і фону по напрямку до ока