Морфологічна та фізико-хімічна характеристика бурувато – підзолистого оглеєного грунту
7

Ґрунтотворний процес відноситься до категорії біофізико-хімічних. Агентами ґрунтоутворення є живі організми та продукти їх життєдіяльності, вода, кисень, повітря, вуглекислота. Найбільш важливі складові ґрунтотворного процесу:

1) перетворення (трансформація) мінералів гірської породи, з якої утворюється ґрунт;

2) накопичення в гірській породі органічних залишків;

3) взаємодія мінеральних та органічних речовин з утворенням складних органо-мінеральних сполук;

4) накопичення у верхній частині біофільних елементів, і, перш за все, елементів живлення;

5) переміщення продуктів ґрунтоутворення стоком вологи в профіль ґрунту.

Процес утворення ґрунтів пов'язаний з кліматом, рослинністю, рельєфом, діяльністю мікроорганізмів, мінеральним складом підґрунтя і працею людини.

          Процес утворення бурих лісових грунтів називається буроземоутворенням. Він складається з цілого ряду елементарних грунтових процесів:

      1.Оглинення (метаморфізація) маси грунту без переміщення продуктів вивітрювання мінералів, за винятком водорозчинних солей – це основний профілетворний процес у буроземах. Суть процесу полягає в утворенні вторинних глинистих мінералів гідрослюдно-монтморилонітового складу завдяки як синтезу їх з продуктів вивітрювання первинних мінералів та мінералізації рослинних залишків, так і безпосередньому перетворенню первинних мінералів у вторинні. Причинами інтенсивного прояву оглинення є достатнє зволоження, довгі теплі періоди, інтенсивний біологічний кругообіг, активна робота мікроорганізмів. Найінтенсивніше процес проходить у середній частині профілю, проте часто спостерігається відсутність явного накопичення мулу в цій частині. Цей факт пояснюється інтенсивним поглиненням усієї товщі грунту, в тому числі і материнської