Технологія та особливості вирощування сорго
21

Якщо сорго вирощують в системі зеленого конвеєра і використовують впродовж всього літнього періоду (до кінця вересня) – після цього випадку доцільно залишати поле після сорго під пар.

Беззмінна культура сорго. Слід відзначити, що основні фази розвитку настають практично одночасно як при беззмінному вирощування, так і в ланці сівозміни. Дослідження із беззмінною культурою сорго проводили з     1967 по 1982 рр.

Спираючись на проведені дослідження засміченість посівів і ґрунту, досить висока, з роками потенційна засміченість ґрунту не зменшується. Відповідно розробка мір боротьби з бур’янами  одне із важливих завдань землеробства.

Вивчали вологість ґрунту у зв’язку з вирощуванням сорго на беззмінних ділянках і в ланці сівозміни, що дозволило встановити закономірності впливу на запаси доступної для рослин води у метровому шарі ґрунту (Колашник Н., 1978 г.), Олексенко Ю.Ф., 1986 г., Пустовар А., 1978), [14, 23].

Вивчення деяких фізикомеханічних (твердість), агрофізичних (щільність, структурноагрегатний склад) і агрохімічних (вміст макро- і мікроелементів) властивостей ґрунту, у зв’язку із вирощуванням сорго беззмінно і в ланці сівозміни дає можливість відслідити  слідуюче: твердість ґрунту закономірно більша на ділянках, де сорго розміщують у ланці сівозміни – на глибині 1, 3, 5, 7 см в монокультурі вона складає 0,6; 3,2; 8,1; 9,3 кг/м2 при 1,2; 5,5; 8,7; 10,6 кг/м2 у ланці сівозміни. Але слід зазначити, що різниці ці спостерігаються майже до глибини 68 см. В більш глибоких шарах вони практично однакові. Щільність ґрунту чи об’ємна  маса  в одному шарі ґрунту  дещо менша на ділянках, де сорго вирощують у ланці сівозміни, але різниці по цьому показнику незначні і знаходяться в межах, які можна характеризувати як оптимальні для нормального вирощування сорго. Коефіцієнт структурності, як показник оструктуреності ґрунту, а також водотривкість агрегатів більші на ділянках, де сорго вирощують у ланці