Технологія та особливості вирощування сорго
39

Польова схожість насіння звичайно нижче лабораторної, але при початку сівби в період настання температури 1215 градусів, послідовне наростання температур повітря і ґрунту сприяє отриманню дружних сходів. В основному така температура настає в першій декаді травня.

Більш рання сівба (при температурі 78 градусів) для центральних районів соргосіяння  недопустима.  Як показали досліди, при  сівбі в недостатньо прогріту землю польова схожість насіння знижується до 56,564,8%             ( табл. 14).

Від сівби до появи сходів проходить 3032 дні, в той час як при оптимальній сівбі польова схожість складає 9397%, а період сівбасходи зменшується до 1015 днів.

Недопустимість ранніх посівів ще і в тому, що вони значно більше засмічені: кількість бур’янів при сівбі сорго  в кінці квітня була більша на          62%, чим при оптимальних строках. Крім того, за період вегетації частина ослаблих рослин раннього строку сівби гине і до збирання їх кількість складає 6061%, в той час, як при другому і третьому строках сівби зменшення кількості рослин до кінця вегетації складає 0,30,5%   (Мангуш П.А., 1998 г.).