Технологія та особливості вирощування сорго
41

забезпечує отримання сходів (при достатній вологості ґрунту на вказаній глибині) на 1011 день. При оптимальній температурі і достатній вологості, як  показали  дослідження, сорго може давати сходи з глибини 78 і навіть 910 см. При чому відмічено деяке зменшення польової схожості, що в більшій мірі проявляється при ранньому посіві.

Якщо сіють в оптимальні строки, збільшення глибини заробки насіння з 45 до 78 см супроводжується зниженням польової схожості на 1,7, а при ранніх строках (температура 78 градусів) – на 9,3%.

При розробці прогресивної технології вирощування ми зробили висновок, що приступати до сівби в основних зонах сорго сіяння слід при сталих температурах не менше 12–15 градусів на глибині заробки насіння. Оптимальною глибиною заробки слід вважати 4–5 см  з можливістю збільшення її до 7–8 см при висушеному ґрунті на оптимальній глибині.

В промислових умовах півдня України, в Новотроїцькому районі Херсонської області, при пересушуванні верхнього шару ґрунту глибину заробки насіння збільшують до 9–10 см і отримують повноцінні сходи. В радгоспі ім. Чкалова тієї ж області застосовують бороздовідкривачі, які ставлять перед сошниками сіялок. Вони здвигають 3–5 см сухого ґрунту і дозволяють розмістити насіння у вологий шар.

При вирощуванні сорго на силос врожаї його отримують доволі значні при більшому діапазоні строків посіву. В південно-західному Степу України Ізраїльської дослідної станції більші і практично однакові врожаї, отримані при діапазоні строків сівби 40– 50 днів (табл. 15).