Створення декоративних робіт з використанням натюрморту
2

ВСТУП

У зв'язку зі стрімким поширенням комп'ютерних технологій в усіх галузях людської діяльності людини традиційні "ручні" методи виконання творчих робіт у графічному стилі не витримують порівняння з програмними методами проектування, які дозволяють залучати до арсеналу дизайнера засоби графічної багатогранності та естетичної виразності. Сказане не означає, що відтепер слід позбутися "ручних" методів проектування, перейти виключно до машинних технологій. Навпаки, в художньому формотворенні мають синтетично поєднуватись традиційна і сучасна художні техніки з можливостями комп'ютерної графіки, інтуїтивні здібності, талант художника-дизайнера і науково обґрунтовані методи оптимального вибору художнього рішення.

Практична частина  дипломної роботи полягає у виконання серії декоративних робіт під загальною назвою «Затишок». Використання натюрморту у цій темі є легким, доступним для сприйняття, гармонійним у поєднанні з графічним малюнком, вирішеним у яскравій кольоровій гаммі.  Метою даної дипломної роботи є поєднання традиційного натюрморту у сучасних техніках із використанням графічних елементів.  Різноманітні за пластичним характером геометричні образи несуть у собі особливу гармонійну узгодженість, а в поєднанні з композиційними та графічними засобами дає можливість відчувати естетичне задоволення.

Найбільшу перевагу художники-дизайнери надають квадрату та діям з квадратними модулями, елементам кола. А також пластичним лініям, форма яких утворена плавним рухом, ламаним лінійним контуром або низкою прямолінійних відрізків.

Актуальність теми полягає у використанні натюрморту, як символу затишку,  який так необхідний кожній людині для душевного комфорту та добробуту. Зображення речей в натюрморті має самостійне художнє значення, служить вираженню символічного змісту, вирішенню декоративних завдань.