Створення декоративних робіт з використанням натюрморту
3

Завданням даного проекту було створення перекидного календаря, де натюрморт відіграв головну роль та був представлений у сучасному стилі. Кожен натюрморт представлений на фоні кольорових тональних переходів, може мати значний вплив на глядача; під час сприйняття неживих предметів, викликати асоціативні уявлення про пори року. Особливість образів натюрмортів полягають в тому, що вони передають через неживі предмети подих весни, спеку літа, золотавість осені, прохолоду зими.

Існують різні техніки виконання натюрмортів. Історія мистецтв знає натюрморти на фресках, в мозаїках, пергаменті, на дерев'яній основі чи металевих пластинах олійними фарбами. Натюрморти робили сангіною, олівцями, в техніці пастелі, водяними фарбами.

Натюрмо́рт (фр. Nature morte — дослівно — мертва природа) — різновид малярства, що зображає застиглі, нерухомі предмети — букети квітів, композиції овочів, фруктів, посуду, килимів, меблів тощо.

Натюрморт - це жанр образотворчого мистецтва (головним чином станкового живопису), присвячений зображенню оточуючих людину речей, що розміщені в реальному побутовому середовищі і композиційно організовані в єдину групу. Спеціальна організація мотиву (постановка) є одним з основних компонентів образної системи жанру натюрморту. Натюрморт може виступати як один з жанрів станкового живопису, як самостійний твір мистецтва, але може бути і складовою частиною композиції жанрової картини, портрета-картини і виконувати значну роль в розкритті смислового змісту твору. В натюрморті, окрім неживих предметів, можуть переважати об’єкти живої природи, ізольовані від природних зв'язків і тим самим перетворені у предмет. Окрім цього, натюрморт може характеризувати не тільки речі, але й соціальний статус і образ життя їх власника.

Перші натюрморти помітили на фресках Стародавньої Греції та Стародавнього Риму (збірка музею Каподімонте, Неаполь). Збереглися натюрморти й у мозаїках, хоча їх створення ще тоді було пов'язане з певними труднощами — (смальта, скляні камінці, якими викладали мозаїки, дорого коштували завжди). Темперний та олійний живопис прискорили створення картин, і натюрморт відродився, а потім став особистим жанром. Переклад «мертва природа» помилковий, це лише зображення нерухомих речей.