Оздоровчі можливості використання вправ художньої гімнастики в процесі фізичного виховання старшокласниць
3

Вступ.

Актуальність дослідження. Від стану здоров'я випускників середніх шкіл

залежить майбутнє країни, генофонд нації, науковий та економічний потенціал суспільства. Тільки 6-8% випускників загальноосвітніх шкіл визнані здоровими, кожен другий має морфо-функціональну патологію, 42% - хронічні захворювання (Рожков П.А, 2002; Комков А.Г., 2004; Сократов Н.В., 2005).
 

Основними причинами стійкої тенденції зниження здоров'я у підростаючого покоління є: інформатизація та інтенсифікація навчального процесу в системі шкільної освіти на тлі вираженого психоемоційного напруження, низької рухової активності; зниження якості життя, обумовлене економічними труднощами і соціальними проблемами; ослаблення державної політики в галузі профілактичної медицини; згортання наукових досліджень з даної проблеми (Сонькин В.Д., Зайцева В.В., 1998; Лубишева Л.І., 2002; Жолдак В.І., 2003; Безруких М.М., 2004 і ін).

Для нас стала актуальною проблема пошуку ефективних шляхів зміцнення здоров'я дітей, вчасності дітей старшого шкільного віку, корекції недоліків фізичного розвитку, профілактики захворювань і збільшення рухової активності «як потужного чинника інтелектуального та емоційного розвитку людини».

Крім традиційної форми фізкультурно-оздоровчої роботи, як ранкова гімнастика, фізкультурні заняття в залі і на спортивному майданчику, спільні з батьками дозвілля, розваги, дні здоров'я, спортивні свята і так далі, широко використовуються варіативні форми зміцнення здоров'я та профілактики захворювань.

Найчастіше оздоровча значимість всіх форм, методів, прийомів роботи з дітьми визначається включенням у всі проведені заходи елементів інноваційних методик.

Ми використовуємо у своїй роботі:

  1.                    масаж і самомасаж;
  2.                    дихальна гімнастика по О.Н. Стрельникової;