Розробка локальної мережі для інтернет-кафе + Доповідь
51

Рисунок 3.2 Встановлення адреси комп’ютера, маски мережі

Маску мережі встановлюємо по замовчуванню – 255.255.255.0.

Для надання мережевого імені та робочої групи компютерів заходимо в «Свойства системы», вибираємо закладку «Имя компютера» і натискаємо на кнопці «Идентификация» для виклику майстра настройки мережевого імені та групи. Нагадаю, які імена та групи потрібно вводити:

                    група KAFE – для відвідувачів ;

                    група Admin – для адміністратора;

                    група Personal – для службового персоналу (Comp1, Comp2…).

  Для ноутбуків представників установи, що будуть під’єднані до мережі через Wi-Fi, можемо надати імена та групи (відповідно до посади власника ноутбука), дотримуючись вище сказаних правил встановлення адресів та маски мережі. Наприклад, ноутбук відвідувача закладу повинен  належати до групи KAFE.

В процесі конфігурування робочих станцій для роботи в мережі, в якості програмного засобу для тестування використовується програма PING. Термін Ping означає Packet Internet Groper, що можна перевести як пакетний групувальник Internet. За допомогою цієї команди можна перевірити чи правильно виконані налаштування ТСР/ІР на локальному чи віддаленому комп’ютерах. Основна функція цієї утиліти – перевірка наявності зв’язку між двома системами в мережі. Для обміну пакетами з віддаленою системою, PING використовує протокол ІСМР. Віддалена система відсилає пакети назад, і таким чином коло замикається. Команда Ping видає інформацію про те, скільки часу (в мілісекундах) зайняла ця операція, а також повідомляє про помилку, якщо пакети не повернулись.

В загальному випадку запис команди виглядає так: ping ім’я вузла або ping ip-адрес.