Розробка локальної мережі для інтернет-кафе + Доповідь
9

Станції приєднані через свої мережеві адаптери NIC (Network Interface Card). В адаптерній платі є кілька мікросхем, які виконують програмні функції керування передаванням даних у мережі. Комплект програм адаптерної плати називається агентом. Агент безпосередньо функціонує з протоколом сеансового рівня NetBIOS. Адаптерна плата під’єднана до пристроїв багатостанційного доступу MAU (Multistation Access Unit) через спеціальний абонентський кабель. Пристрої MAU мають по кілька роз’єднувачів для приєднання станцій і по два для приєднання у кільце. Якщо розєднувач станції порожній, то контакт у MAU замкнений і кільце замкнене. У випадку приєднання станції до MAU роз’єднувач розмикається і станція потрапляє у кільце.

У мережі Token Ring реалізований маркерний метод доступу. Маркер – трибайтовий кадр , що циркулює кільцем. Станція, що одержала цей кадр усуває його з мережі і передає свої інформаційний кадр, який робить повне коло і повертається до станції яка його передавала. Ця станція усуває інформаційний кадр з мережі і передає маркер.

У даній мережі розрізняють регулярні та нерегулярні помилки. Нерегулярна помилка – нестійка помилка, яка тимчасово порушує роботу кільця. Якщо станція виявляє появу регулярних помилок, станція повторює передавання даних, якщо після 8 повторювань помилка не зникає, то кадр тимчасово вилучається з мережі і проводить тестування. Якщо підчас тестування виявлено помилки то кадр ліквідується. Мережа переходить у нормальний режим роботи.

ArcNet – маркерна локальна мережа зіркової або шинної топології, розроблена фірмою Datapoint, ще на початку 70-х років. У ній використано маркерний метод доступу з формуванням логічного кільця та передаванням спеціального кадру маркера, який дає дозвіл на передавання. Специфікація мережі ArcNet описує не тільки метод доступу, але й електричні характеристики мережі. Швидкість передавання інформації досягає           2.5 Мбіт/с. Довжина кадру становить 508 байт.