Аналіз застосовуваних методів, показників та способів встановлення ціни на товари та послуги підприємства (ТДВ «Житомирські Ласощі»)
2

Усе це потребує уточнення теоретичних і практичних підходів до управлін­ня ціноутворенням на споживчому ринку, переосмислення ролі держави у цьо­му процесі. Тільки державна влада спроможна здійснити програму реформуван­ня ціноутворення, спрямовану на поліпшення матеріальних умов життя суспільства, усіх соціальних груп населення.

Актуальність обраної теми визначається недостатнім опрацюванням теоретико-методологічних аспектів управління ціноутворенням на споживчі товари, відсутністю наукових досліджень, присвячених вивченню механізму управління споживчими цінами в умовах поглиблення ринкових реформ в Україні. Орієнтація на організацію виробництва, що забезпечує випуск продукції відповідної кількості і якості, певних споживчих властивостей, місця та часу її продажу, а також рівня ціни, за якою покупець бажає придбати конкретний товар, є важливим чинником зростання ефективності процесу ціноутворення на підприємстві.

Тому метою дослідження і є визначення характерних рис форму­вання споживчих цін в умовах поглиблення ринкових реформ і розроблення на­уково-практичних рекомендацій щодо управління чинним механізмом ціноут­ворення з метою підвищення рівня життя населення.

Розвиткові теорії і практики ціноутворення підприємства присвячено багато праць вітчизняних дослідників: А.В. Шегда, Й.М. Петровича, Чорна Л.О., М.А. Болюх, Т.Т. Горобчук, Ю.С. Цал-Цалко, Г.Филюк.

Важливість зазначених проблем, необхідність удосконалення методик ціноутворення й обумовило вибір теми дипломної роботи, мету, завдання та основні напрямки дослідження.

Мета і задачі дослідження. Мета дипломної роботи полягає у розробці практичних рекомендацій щодо впровадження ефективного економічного механізму ціноутворення на об’єкти діяльності ТДВ «Житомирські Ласощі». Досягненню мети передбачало формування та вирішення наступних наукових і практичних завдань:

         дослідити економічний зміст категорій “ціна”, “метод ціноутворення”, “фінансовий стан підприємства”,  їх склад, класифікацію та оцінку;