Види тлумачення закону про кримінальну відповідальність
13

      Статті КК пронумеровані арабськими цифрами і мають заголовки, що відбивають сутність правових приписів, які містяться в нормах. При включенні в КК нової статті вона поміщається у відповідний розділ Загальної та Особливої частини, як правило, услід за статтею, найбільш близькою до неї змістом. Новій статті надається номер попередньої статті і додатковий цифровий індекс – 1, 2, 3 і т. д. Наприклад, у 2006 р. до Особливої частини КК було включено статтю « Втягнення у вчинення терористичного акту». Її було поміщено услід за ст. 258 «Терористичний акт». Статті було надано номер 258.

       Виключення цієї чи іншої статті із КК також не змінює порядку нумерації статей у КК. Так, у КК зберігається номер ст. 230 з позначкою «Виключена 03.04.2003р.». Ця стаття встановлювала відповідальність за порушення антимонопольного законодавства, її було скасовано Законом Верховної Ради України від 3 квітня 2003 р. Законодавець допускає й зміну нумерації статей Особливої частини КК.

       Багато статей КК поділяються на частини – окремі абзаци, що мають цифрові позначення. Наприклад, ст. 1 КК «Завдання Кримінального кодексу України» має дві частини – 1 та 2; ст. 135 КК «Залишення в небезпеці» складається із трьох частин – 1, 2 та 3. Перед кожною із цих частин стоїть відповідна цифра [3].

        Зміст окремих частин у статтях, що належать до Загальної частини, характеризується великою різноманітністю. Найчастіше в них розвивається відповідна юридична норма, визначаються особливості її застосування за якихось умов або встановлюються випадки незастосування цієї норми чи виключення її з дії. Наприклад, у ч. 1ст. 55 КК вказано строк, на який може бути призначене покарання у виді позбавлення права обіймати посади певні посади або займатися певною діяльністю, і зазначено, до яких видів покарань воно належить; у ч. 2 вказано випадки, коли може бути призначено таке покарання, як додаткове, якщо воно не передбачене в санкції статті Особливої частини КК; у ч. 3 встановлено порядок обчислення строків виконання цього покарання як додаткового.